klik2 disini.. ^_^

Selasa, 30 April 2013

happy labor day

Assalamualaikum.....

edit Mr google


hari ni saya nak kongsi resepi tapi saya tersalah masuk kamera dalam beg...xpasal2 hari ni adam gi rumah wan ngah bawa kamera....hhikhihhkhi..xpela, insyaallah, nti saya sharekn disini ye....memandangkan esok hari pekerja, selamat bercuti...esok, anak-anak yang bersekolah kena la tolong buat kerja rumah..esok kan hari pekerja, bukan hari pelajar..jadi anak2 la yang kena buat kerja..setuju x ibu2 dan bapa2 diluar sana..? hehehehheh....bagi kes macam saya ni mcm mane pulak ye..???? hmmm...  :) kalau ibu adam bercuti, abis la adam dengan ayah adam...heheheheh..

selamat hari Pekerja, Happy Labor Day..!

Sabtu, 27 April 2013

Penantian

Salam petang.........

ewah2, tajuk xboleh tahan...hehehehehe...asal nampak pos laju jer, hati terdetik2...tapi hampa je bila yang dinanti xkunjung tiba....yang diharap bukan hak milik kita, jadi kena sabar dan redha....hmmm..apalah yang saya nantikan tu ye...... :)


pagi ni, datang lagi pos laju..ingatkan hantar majalah lagi.....tapi bila dia sebut nama saya je, hati dah berbunga2...( eceh, ni bukan kes syok ngn org pos ye...heheheheh )...ni la bungkusan yang saya tertunggu2 tu....saya bukan kaki shopping online tau..cuma beli yang perlu dan xda dkt tmpt saya je...

ini la barangnya...

alfalfa complex dan soy lecithin...
kat internet, ramai yang mengatakan produk ni elok untuk kesihatan...lagi2 cam saya ni, dlm pantang xambil apa2 jamu pun sbb risau kesan kepada anak yang breast feeding...produk ni juga dapat mengurangkan berat badan..yes! tu yang buat saya lagi berkobar2 nak cuba tu...hihihihih...apa2 pun tunggu resultnya, saya akan share disini...tggu entry akan datang..... :)




Kek Kukus Asam Manis versi Marble...


Assalamualaikum.........Salam Muhibbah.........




minggu ni pasti yang ramai dapat walimatul urus kan...kawal2 ye mkn nsi minyak tu, takut baju raya yg ditempah xmuat disarung nanti...hihihihiihih...kepada raja sehari, selamat pengantin baru...hmmm, mggu ni..sepupu suami naik pelamin..jadi mlm tadi saya bersama incik suami bertungkus lumus meyiapkan kek kukus asam ni untuk dibawa time kenduri...




kek ni saya pernah buat dulu disini..mmg sedap sgt2..time kasih kepada kak azlita dan kak yatie kerana mewar-warkan kek sedap dari Chef Zubaidah..mmg xrugi pada sesiapa yg ingin mencubanya...kali ni saya disarankan oleh cik cempaka untuk warna2kan kek ni..memandangkan saya peminat warna hijau, jadi terhasil la kek ni... :) 




Kek Kukus Asam Manis

Bahan-bahan :
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus

Cara penyediaan :
Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan kukusan dengan api yang besar
Pukul mentega dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata
Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul
Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang
Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil
Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna
Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan.


Nyum...nyum....jemput makan kawan2... :)



Jumaat, 26 April 2013

Yee Mee Sizzling


Assalamualaikum................salam jumaat mubarakah......





hari ni saya nak share resepi yang saya masak mlm tadi...resepi ni dah banyak kali saya cuba...waalllahhh!! mmg sedap sangat2...rasa mcm mkn kat kedai tu...mmg kena betul dgn selera kami sekeluarga..adam pn suka tau..hehehehe....resepi ni saya ambil disini, resepi asal dari Lilydvalley myresipi...time kasih sbb share resepi yang sungguh sdap.. :) xrugi pada sesiapa yang nak cuba... mohon share disini ye... :)




Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


* bagi yang xada sizzling pan mcm saya...boleh ikut cara saya masak.... mmg remeh tapi boleh mkn berulang2.... heheheheh...

masak bahan sampai cara no. 7, kira masak kuah la..
yee mee tu saya rebus dulu, pastu toskan...
sayur sawi saya celur..
telur saya rebus separuh masak...
cara hidang: letak yee mee, kuah, sayur dan telur...



selamat mencuba.....! :)



Khamis, 25 April 2013

Sambutan Hari Buku Sedunia



assalamualaikum.........salam sejahtera........


alhamdulillah....selesai sudah majlis Sambutan Hari Buku Sedunia Peringkat Daerah Kuala Selangor yang dirasmikan oleh Timbalan Pengarah PPAS, Pn. Suzliana Abd hamid... dah boleh tarik nafas dengan tenang..kecuali tuan tanah la, kak Zamilah...hihihihih....biasa kalau kat daerah kuala ada buat apa2 program...saya la orang paling jiwa kacau....hehehehhe..apa tidaknya, tugasan pengacara majlis msti susah nak dipisahkan dengan saya...kalau la ABPBH ada kategori pengacara majlis, comfirm saya menang 7 tahun berturut-turut....hekeheheke...saya ni bukan la pandai berkata2 cam akak Wati daerah sabak tu...saya ni pemalu sebenar2nya..nak kata skema orangnya tidak jugak, lembut dan sopan gitew2 jauh sekali, kelam kabut tu dah pasti... :) time kasih la kat kak mila tolong tunjuk ajar walaupun selalu xikut arahan..mintak maap banyak2 ye...heheheheh...akak, pasni jgn lupa janji kita ye...kita asah bakat2, cik Jamaah, kak Nora, kak Yus, kak Arnita, kak Rosnita, Suriya, kak Saliza, kak Rezawati, kak Ajijah, kak Yatimah dan kak Hana...teringin benor nak dengar suara2 dorg kak depan pulak... :)

selain jadi pengacara majlis, saya juga diberi tugasan untuk segmen kraftangan bersama2 adik-adik tadika ni...kata kak mila, buat sesuatu yang budak2 boleh bawa balik sekali..yang boleh dijadikan kenangan tapi kena simple, yang jimat masa dan ongkos...hehehehehe....hasil perkongsian idea bersama cik jamaah, terhasil la topeng muka.... :) panjang pulak coretan saya kali ye.... :) jom kita layan gambar ...........


gambar sebelum majlis... kira hari merewang la ni... :)

baju oren ni kak Ros...yang tudung merah kak Ita dan serba biru tu mak yong timah...hehehehehe... 

dalam gambar ni pulak, yang pegang kain biru tu kak mila, tuan tanah....hihihihiih....yang lagi 1 tu, cik jamaah..msih single
available lagi tu...sape yg nak berkenalan, boleh la isi borang...heheheheh


gambar sekitar majlis........

gambar xjelas sbb ada cahaya kat belakang tu...tp suriya smpat pose lg kak hana tunduk2 malu...hehehe....
ni section pendaftaran dan teka muka surat....

ni ruang pameran buku2...
acara mewarna.... sampai meniarap adik2 ni mewarna....hehehehe...
tekun adik2 kita ni mewarna...bagus2....heheheh
model gugurlz.... :)

model boboy... :)
boboiboy bersongkok... :)
suka tgk picture ni...comel adik2 kita ni pakai topeng muka... :)

15 min reading break....baca bersama secara serentak dan senyap....
piittttttt....wisel berbunyi menandakan tamatla 15 min reading break...bukan main gembira adik2 tu...hehehehe

beratur utk ambil makanan...menu hari tu nasi ayam, mmg sedap...  :)
saguhati untuk guru2 dan adik2 tadika....yg hijau utk guru2..yg gmbr katun2 dan bunga2 utk adik2 tadika...
kak mila, kalo de lbih hulur2 la kt sini ye..dpt beg pooh jadi la, bekenan...hehehehhe
duduk dari kanan : En Harun Mohamad ( Penolong Pegawai Perpustakaan Daerah Sabak Bernam ) ,  Pn. Suzliana Abd hamid ( Timbalan Pengarah PPAS ) dan En Norkhairul Nizam M. Sadon ( Ketua Bahagian Penyelidikan dan Rujukan )
berdiri dari kanan : Cik Solehah ( 
Penolong Pegawai PPAS ) dan Pn. Zamila Samingan ( Penyelaras Daerah Kuala Selangor )
                                       
Aksi-aksi selepas abis majlis.... :)


wajah2 kelegaan...hehehe....
orang kuat daerah sabak bernam En Yazid  bersama En Harun....
Gmbr mkn xsnap, malu...heheheh....
rajin kak yus dan kak nora berkemas... nak bungkus lebih la ni...hehehhehe...jgn mrh ye, grau2 je... :)

wajah2 kekenyangan.....hehehehe....


saya minta maaf ye kat akak2 ye kalau coretan saya ni menyinggung perasaan...semalam mmg seronok bila dpt berkumpul brsama..lg seronak kalau smua staff ada kn..??? :)

BUKU ADALAH KUNCI KEPADA KEBIJAKSANAAN
BUKU ADALAH PINTU DUNIA KESERONOKAN
BUKU ADALAH JALAN MENUJU KEJAYAAN
BUKU ADALAH SAHABAT,AYUH MARI MEMBACA TERUS MEMBACA
MEMBACA ,BELAJAR,MENUNTUT DAN BERGURU SEPATUTNYA TIDAK PERNAH TERHENTI SEHINGGA NYAWA KITA TERHENTI.
                                   

Selasa, 23 April 2013

Mi Suah Sup Dan Air Longan Kering

Assalamualaikum..................salam sejahtera.....



dah lama saya xapdet entry kn....bukan saya xmasak, msih memasak cuma mood je rasa lemau...hehehehe...( belum sampai setengah tahun berblog, dah lemau2 kan...apalah nak jadi ibu adam ni....hihihihih ) lagi satu masalah saya...saya banyak ambil gmbr guna handset je, gambar2 xleh bukak pulak....tu yang buat saya mkin lemau nak apdet tu...hari ni saya gagahkan jugak untuk apdet, rindu rasanya kt kawan-kawan dengan blog ni...

menu ni saya masak malam tadi, mesti ramai yang dah tau masak resepi ni tapi saya nak share jugak..hehehehehe.....saya memang suka makan sup2 ni, mmg berselera sungguh bila makan..resepi simple tapi sedap dan sihat..adam pun suka makan.. :) bila saya tengok adam kurang selera makan nasi, saya mesti masakkan mi suah ni...pada kawan-kawan yang ada anak kecil tu, boleh la cuba ye... :)



malam tadi pun saya buat air longan kering, saya suka rasa air ni..lagi2 minum time sejuk....nyamannye la bila lalu kat tekak ni...heheheheheh...air longan ni banyak khasiatnya, boleh sejukkan badan dan memperbanyakkan air susu badan...buah longan kering ni boleh didapati di pasaraya atau pun di kedai ubat cina...jom tengok dapur maya saya... :)



Mi Suah Sup

Bahan-bahan :

1 peket mi suah
1.5 liter air
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
1 biji lobak merah ~ potong nipis
sedikit fish cake
bunga kobis
sedikit garam
1/2 kiub ayam
daun sup
1 sudu minyak ~ untuk menumis

Cara-cara :

Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sampai naik bau dan kekuningan. masukkan air,lobak merah dan bunga kobis. biar mendidih.

Kemudian, masukkan garam, kiub ayam, fish cake dan mi suah. bila sup mendidih, masukkan daun bawang. tutup api dan sedia dihidangkan.



Air Longan Kering

Bahan-bahan :

1 cawan longan kering
7 cawan air
gula secukup rasa
1 keping gula melaka
2 helai daun pandan ~ disimpul

Cara-cara :

Basuh buah longan kering. masukkan air dan buah longan kering dalam periuk. didihkan.

Bila dah didih, perlahankan api dan masukkan gula dan gula melaka. masak sampai longan kering kembang dan lembut. tutup api dan sedia dihidangkan.



Jumaat, 19 April 2013

Resepi Asam Rebus Ikan Tenggiri

Assalamualaikum......salam penghulu hari......




malam tadi saya masak menu kegemaran bapa mertua saya....dia kata dia suka masak rebus-rebus ni..tapi incik suami pulak xsuka makan ikan yang masak rebus, dia cuma hirup kuah je....jadi saya goreng la separuh ikan tu untuk dia....adam pulak..?? adam macam ibu dia...xkisah janji ikan... :)
biasa saya masak menu ni main campak2 je, tp malam tadi saja ikut resepi dari majalah RASA..tp ada yang saya tokok tambah sikit...memang sedap, bapa mertua dan incik suami makan bertambah2....hihihihihi..mohon share disini ye tuan empunya resepi...pada kwn2 yang nak cuba, xrugi tau..lagi2 musim panas ni, sedap je hirup kuahnya...heheheh..

Asam Rebus Ikan Tenggiri

bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri
2 liter air
2 keping asam keping
2 biji cili merah ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 sm halia ~ ditumbuk
2 sm kunyit hidup ~ sy guna kunyit serbuk je
5 tangkai daum kesum ~ sy guna 2 kuntum bunga kantan, dibelah dua
10 biji bendi ~ sy tambah
3 biji cili merah ~ dibelah dua, sy tambah
sedikit belacan ~ sy tambah
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa

cara-cara:

didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan semua bahan ditumbuk, kunyit, belacan, bunga kantan dan asam keping. kacau rata dan biarkan masak seketika.

masukkan ikan, bendi, cili merah, garam dan serbuk perasa.

biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat sedikit, kemudian rasa. kalau ok, tutupkan api.

sedia dihidangkan.



Khamis, 18 April 2013

Resepi Popia Kentang

Assalamualaikum................


hari minggu lepas, buat kenduri Tahlil dan Fidyah untuk arwah mak mertua...time kasih pada tetamu yang hadir...semoga Allah mencucuri rahmat dan keampunan serta menempatkan allahyarham mak mertua ( Kamisah Mastor ) dikalangan orang2 yang beriman...Al-Fatihah.....

Air sirap daun pandan campur agar-agar sirap..saya main hentam je bubuh nama air ni...hehehehe...sedap tau, lagi2 minum time sejuk..

malam tadi saya dibantu incik suami menggulung popia....sebab tu saya rajin main masak2 ni, sebab incik suami rajin turun ke dapur sama... :)  intinya balance buat kuih karipap time kenduri aritu.. dari terbuang, baik saya buat popia..sedap dan simple je, yang penting keluarga saya suka makan...heheheheh....resepi air malam tadi pun balance kenduri jugak...kira menu malam tadi 3R (Reduce, Reuse, Recycle) hikhikhihkhi...
resepi biasa tapi pada yang nak cuba, dialu-alukan... :)

saya makan camtu je..xpayah cicah pun dah sedap...

Resepi Popia Kentang



bahan2:  

-kulit popia saiz besar
-sedikit bancuhan tepung gandum bersama air (ni untuk lekatkan  hujung kulit popia)
  inti kentang boleh ikut resepi DISINI..
-minyak secukupnya

cara:

sediakan kulit popia, isikan inti ditengahnya dan gulung kemas. letakkan sedikit bancuhan tepung gandum dihujung bagi memastikan gulungan tidak terbuka ketika menggoreng.


bila dah siap menggulung, goreng dengan api sederhana panas hingga perang keemasan. angkat dan toskan.

hidangkan dan boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sos pilihan.



Resepi Air sirap daun pandan campur agar-agar sirap

bahan:

1000 ml air
gula secukup rasa 
1 sudu besar sirap rose
3 helai daun pandan ~ disimpul
Agar-agar sirap ~ dipotong kiub kecil
Ais ~ optional

cara

masuk air, gula, daun pandan ke dalam periuk. masak sampai gula larut, kemudian masukkan sirap, kacau bagi sebati.

masak sampai air mendidih. tutup api.

ketepikan daun pandan,masukkan agar-agar sirap dan ais dalam bancuhan air sirap. sedia dihidangkan.


Selasa, 16 April 2013

DIY Border lace

Assalamualaikum....................




ingat x saya pernah cite DISINI pasal border ni..........alhamdulliah, siap jugak kerja menjahit-jahit ni wlaupun hasil xkemas mana pun...xapa la nak pakai sendiri kn...No tempah2 ye..hehehehehhe... incik suami pun puji, cantik katanya... :)



ini la hasilnya.....pasni nak jahit untuk baju raya pulak......hihkhihihi..ganti puasa pun xabis la, dah nak cite pasal raya kn...ish..ishh..ishhhh...isteri sape la ni...heheheheh...

ni saya pakai time kenduri..penuh sungguh minyak di wajahku...huhuhuuhuh...

border lace ni boleh dibeli dikedai kain xpn di facebook..ada yang murah ada yang mahal...terpulang la pada kawan2 ye....

Sabtu, 13 April 2013

Mi Segera....Mi Segera...

Assalamualaikum...................

mi segera cepat dimasak sedap dimakan....mi segera cepat dimasak sedap dimakan...... :)

saya suka mi segera ni...
tengahari ni saya makan mi segera je...smlm teman ofis masak mi segera, syahdunya bau mi tu..smpai teringat-ingat..sampai susu adam pun lupa msuk beg....nah, xpasal2 kene beli susu dan patah balik untuk antar ke rumah pengasuh adam ( wan ngah ) hehehehe...

pagi2 lagi seblum msuk ofis saya dah pegi dah cari mi segera mamee perencah kari xtra pedas....mmg pedas bangat tp enak dimakan...hehehhehe

bismillah......
mi yang kaya dengan timbunan fishball dan fish kek..xdilupakan juga telur...hehehehehe

SLRRRP!!!! SLRRRP!!!! SLRRRP!!!!


Errkkkk!!!!!! alhamdulillah.............dah licin pun..... :)

gerunnya wajah malaikat maut

Assalamualaikum...................

Nabi Ibrahim membina sebuah rumah kecil yang digunakan untuk beribadat kepada ALLAH SWT semata-mata. Rumah itu sentiasa dikunci.
  Pada suatu hari Nabi Ibrahim terkejut bila mendapati ada seorang lelaki dalam rumahnya.
  "Siapa kamu yang berani mencerobohi rumahku?, adakah kamu ini malaikat?" tanya Nabi Ibrahim.
  "Ya! aku malaikat. Malaikat Maut," jawab lelaki itu.
  Lantas Nabi Ibrahim bertanya, "Kalau begitu, tunjukkan kepadaku bagaimana rupamu apabila mencabut rupa orang Mukmin?"
  Malaikat Maut menyuruh Nabi ALLAH SWT berpalimg sejenak. Terperajat Nabi Ibrahim apabila melihat wajah Malaikat Maut itu. Tampan, muda, memakai pakaian cantik dan disaluti bauan harum.
  Kata Nabi Ibrahim, "Wahai Malaikat Maut, jikalau orang Mukmin hanya dapat menatap wajahmu sahaja sebelum mereka mati, maka itu pun sudah cukup bagi meraka.
  Suatu hari Nabi Ibrahim didatangi lagi Malaikat Maut. Nabi Ibrahim bertanya kepada Izrail adakah Malaikat Maut itu boleh memperlihatkan wajahnya. Ingin benar Baginda melihat wajah malaikat yang paling ditakuti seluruh makhluk ALLAH SWT itu.
  "Wahai Ibrahim, kalau itu yang engkau minta, aku sedia melakukannya," jawab Izrail.
  Apabila sudah mendapatkan keinzinan, Nabi Ibrahim bertanya lagi, "Aku minta padamu Izrail, bolehkah kamu tunjukkan rupamu ketika mencabut nyawa orang yang ingkar pada perintah ALLAH SWT dan berbuat zalim ?"
  Jawab Izrail, "wahai Ibrahim, kini kamu berpalinglah daripada melihatku seketika."
  Lalu Nabi Ibrahim pun memalingkan mukanya. Seketika kemudian Nabi Ibrahim memandang kembali ke arah Malaikat Maut. Seketika itu juga Nabi Ibrahim melihat suatu lembaga berbentuk lelaki hitam dan rambutnya kerinting. Dari mulut hingga lubang hidung Malaikat Maut itu keluar lidah api yang menjulang-julang serta asap yang bergulung-gulung.
  Apabila melihat keadaan Malaikat Maut yang mengerikan itu, Nabi Ibrahim terus pengsan. Setelah Nabi Ibrahim sedar semula, Izrail pun kembali menunjukkan wajahnya yang cantik dan bersinar-sinar.
  Berkata Nabi Ibrahim, "Wahai Malaikat Maut, kalaulah orang zalim itu melihat mukamu sebelum mati, maka itu sudah memadai untuk membuat mereka bertaubat kepada ALLAH SWT."


sumber : suratkhabar sinar harian | Jumaat | 12 april 2013

Jumaat, 12 April 2013

Astaghfirullah Rabbal Baraya


Assalamualaikum...................

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang 
terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam 
kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. 
Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia 
sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang 
yang memberi peringatan."[al-Imam Hasan al-Basri].


Hari ni tiada entry masakan, keluarga dan seangkatannya...hari ni cuma nak kongsi sedikit perkongsian rohani.......

semalam saya menghadiri kursus Membangun Jiwa Mukmin Merdeka anjuran PPAS dan ESQ di dewan auditorium PPAS...Alhamdulillah walaupun tidak lama tapi penyampaiannya memberi kesan yang mendalam terhadap diri saya..sungguh menyentuh jiwa...


membangun jiwa merdeka dengan merintis jalan perhambaan terhadap benda dan kebendaan sekiranya kebendaan menjadi matlamat hidup manusia. Sikap nafsu nafsi yang haiwani bukanlah landasan yang baik bagi menyuburkan jiwa merdeka ini. Melainkan manusia kembali kepada dirinya yang fitrah supaya rahmat dan nikmat Allah disyukuri dan hubungan baik sesama insan dijadikan matlamat kehidupan.
Kembalinya manusia kepada aqidah tauhid adalah jalan terbaik menemukan diri dengan Allah. Inilah sebenarnya rukun kemerdekaan yang paling unggul bagi manusia kerana bila manusia merasakan dirinya hamba dan Pencipta itu adalah Khaliq maka barulah manusia mampu memiliki jiwa kehambaan yang tinggi mendukung maksud taat, patuh, akur dan tunduk.

astaghfirullah.......astaghfirullah.......astaghfirullah...................

“Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku, dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah, ampunilah kesungguhanku, kelalaianku, kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku.” 



Astaghfirullah Rabbal Baraya by Munif Hijjaz








Selasa, 9 April 2013

Entry A B C.....


Assalamualaikum.........


Knape tajuk entry a b c..????  sebab cerita bercampur2, xtau nak bubuh tajuk apa..jadi layan je la ye...hihkhihkhi......camne weekend kwn2..? mesti banyak dapat undangan walimatul urus kn...malam mggu lepas saya sekeluarga pergi kenduri kahwin rakan setugas suami..bertemakan hijau dan biru, tenang je mata yang memandang..makanan yang dihidangkan pun sedap-sedap belaka, lagi2 menu favorite saya, sayur goreng jawa...mmg sedap sangat2, rasa nak mintak sikit bawa balik je...hihihihihi....
kepada pasangan Pn. Nurashikin bt Paiman dan suami, selamat membina rumahtangga yang barakah, mawaddah wa rahmah..

majlis malam berinai...
cntik tau pelamin tu...cam nak naik lg je...hehehhehe (kalo incik suami dengar, mesti menjeling maut punya...heheheh)

kuih bangkit kelapa....sedap, tp mkn seketul je...segan nak mkn byk ..org sebelah dah jeling2..hehehehe


ni nak cite pulak time blik keje hari sabtu aritu...incik suami gtau akak ipar ( akak suami ) de bagi sesuatu..saya pun tgk la pe bendanya........

tengok tangan budak tecik ni, die pn sibuk nak pegang2....hihihihih..
ni la border lace, benda yang diidam2kan selama ni dpt jgk....time kasih ye kak Yuslinda..skrg ni tgh gigih nak siapkn, kne tggu adam tido baru bleh jhit...kalo x nti adam pulak tolong jahit sama..hehehehehe...hasilnya nti tggu entry akn dtg ye...



agar-agar gula melaka ni plak saya buat petang ahad, lebihan santan pekat msk tghari...agar-agar ni sdap mkn sejuk2, nyaman je bila msuk ke tekak...hihihihi...lagi2 tgh tgk ABPBH, xsedar piring dah licin...hehehehe. resepi ni mudah sangat, masa saya form 4 dah buat..ambik resepi dr kwn..jom cuba...

Bahan-bahan:

20 gm agar-agar tali ~ ptong kecik dan rendam
400 ml santan
700 ml air
2 biji telur saiz c
1 ketul besar gula melaka ~ dicincang
gula secukup rasa
secubit garam
3 helai daun pandan ~ saya guna 1 sudu teh esen pandan je

cara-cara:

1. masak air bersama gula melaka, gula, daun pandan/ esen pandan dan agar-agar ( ditos dulu ) sampai larut,    kemudian tapis.
2.didihkan larutan agar-agar.
3. campurkan telur, santan dan garam. pukul sebati dan tapis. kemudian msukkan ke dalam larutan agar-agar.
4. kacau dan tunggu sampai menggelegak. bila nampak bintil2/ pecah minyak, tutupkan api.
5. basahkan loyang atau apa2 acuan kegemaran, kemudian tuangkan agar2 gula melaka dan biarkan mengeras.