klik2 disini.. ^_^

Sabtu, 27 Julai 2013

Daging Masak Halia

Assalamualaikum...




selamat petang teman2...hari ni baru rajin nak apdet, jari jemari puasa..tu jarang apdet tu..alasan..^_^...hari ni dah masuk ramadhan ke 18..syukur kepadaNya diberi peluang untuk menyambut bulan ramadhan..semoga amalan kita diterima dan ...

hari ni saya nak kongsi resepi daging masak halia yang saya ambil dari kak ana..pada teman2 diluar yang ingin mencuba mmg tidak rugi...sedap sangat2, sesuai untuk menu iftar dan bersahur...untuk dapatkan daging yang lembut, saya ikut kak ana..guna daging yang ada tulis rendang/curry, dekat giant ada dijual..mmg betul dagingnya xliat..resepi ni saya dah olah sikit, mintak ampun ye kak ana..hehehhe..jom kita intai resepi...




DAGING MASAK HALIA

Bahan :
400 gm daging - dihiris
2 biji bawang besar - sy hiris kasar2
5 ulas bawang putih - dihiris2
2 inci halia - dihiris2
1 biji cili besar merah - sy guna cili capsicum merah
1 biji cili besar hijau - sy guna cili capsicum hijau
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan 1 cwn air
2 sudu besar sos tiram - sy guna 3 sudu besar
serbuk lada hitam secukup rasa - sy guna 2 sudu besar
sedikit garam
serbuk perasa (optional) - secukup rasa
3-4 sudu besar minyak - utk menumis

Cara :
panaskan kuali. masukkan minyak masak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili capsicum.
( tidak perlu tunggu sampi layu)

masukkan daging yang telah dibersihkan ke dalam kuali. gaul sampi sebati.

bila daging dah bertukar warna, masukkan air bancuhan tepung jagung. kacau sampi sebati.

kemudian, masukkan sos tiram, sedikit garam, serbuk perasa dan lada hitam. masak sehingga kuah mendidih. 

sedia dihidangkan.



*  garam xperlu letak banyak sbb sos tiram dah masin 

Sabtu, 13 Julai 2013

Rendang Ayam Lada Kering


Assalamualaikum....





alhamdullilah, petang ni hujan membasahi di tempat saya....saya pasti ramai yang tengah bersingsing lengan baju didapur...apa menu iftar hari ni..? saya masih ditempat kerja, balik ni berkung fu la saya di dapur untuk menyediakan juadah berbuka nanti..hehehe...bahan2 sudah disediakan malam tadi..jadi mudah la saya nak masak..menunya insyaallah akan saya kongsikan nanti...

dah masuk Ramadhan ke 4 baru nak apdetkan...ish3 rajinnya la tuan blog ni...hihihi..hari ni saya nak marathon sikit sbb byk resepi tertunggak..resepi rendang saya ambil dari kak ros dan mi ni pulak saya pernah buat disini, memang sedap dan dah banyak kali saya masak ikut resepi dari Lilydvalley ..terima kasih pada tuan resepi sebab kongsi resepi yang sedap..mohon share disini untuk rujukan akan datang.. :) ok la,  bulan puasa ni xleh cite banyak, karang xlarat pulat nak berkung fu di rumah..hihihih...jom layan resepi ni...



Rendang Ayam Lada Kering
Rujukan : kak ros

Bahan-bahannya

1/2 ekor ayam ( potong jgn terlalu kecil)
2 batang serai ( satu diblender dan satu lagi potong dua )
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
8 tangkai lada kering ( nak pedas leh tambah cili padi)
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis dan 1 sudu kecil jintan putih
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 batang kulit kayu manis dan 2 kuntum bunga lawang
satu helai daun kunyit ( diracik halus)

Caranya

1. Mula-mula blender cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai, jintan manis dan jintan putih.

2.Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, setelah naik bau baru masukkan kerisik dan bahan kisar tadi, setelah garing masukkan serai yang dibelah dua.

3.Kemudian masukkan ayam dan santan, sesuaikan rasa ( masuk garam), biar mendidih dan kacau sekali sekala, bila kuah pecah minyak dan pekat baru masukkan daun kunyit yang telah dihiris. Siap untuk dihidang, sedap dimakan bersama nasi putih atau pun ketupat. Selamat Mencuba.



                                        

Mi Nipis Sizzling
Rujukan : Lilydvalley


Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ sy guna mi nipis
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.

Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.

Masukkan 2 cawan air.

Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.

masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.

Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.

Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...

Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


* bagi yang xada sizzling pan mcm saya...boleh ikut cara saya masak.... mmg remeh tapi boleh mkn berulang2.... heheheheh...


masak bahan sampai cara no. 7, kira masak kuah la..
yee mee tu saya rebus dulu, pastu toskan... ~ mi nipis pun saya rebus dulu
sayur sawi saya celur..
telur saya rebus separuh masak...
cara hidang: letak yee mee, kuah, sayur dan telur...

Selasa, 9 Julai 2013

Ramadhan Menjelang..

Assalamualaikum..




dah lama saya xjengah blog kesayangan saya ni, terima kasih pada kawan2 yang sudi datang ke blog saya...maaf ye kawan2 sbb lama xapdet..saya sibuk sedikit, banyak resepi dan cerita yang ingin saya kongsikan tapi asyik tertunda je..maaf ye..insyaallah, lepas ni saya sempat2kan diri untuk kongsi resepi disini... ^_^

SEIRING TERBENAM MENTARI DI AKHIR SYA’BAN,
TIBALAH KINI BULAN RAMADHAN,
PESAN INI SEBAGAI GANTI JABAT TANGAN UNTUK
MOHONKAN MAAF DAN KEKHILAFAN.
MARHABAN YA RAMADHAN..dari saya dan keluarga