Selamat petang... apa khabar kawan di luar sana..?...Alhamdulillah..2, 3 hari ni tempat saya hujan..ni pun tgh mendung dan perut pun mula la bernyanyi mintak diisi..hehehhe..aduyai....macam mana la nak turunkan jarum penimbang tu...
hari ni saya nak kongsi resepi keropok lekor dari My Kuali, saya pasti ramai yang menggemari keropok ni..lebih lagi anak-anak, pasti makan berebut-rebut..adam pun macam tu tapi berebut dengan ibunya la...untuk membuat keropok ni memang renyah sedikit tapi hasilnya memang tip top, sedapppp..hehehe..resepi ni saya buat separuh dari resepi asal, buat sikit dulu kalau tak jadi tak la rugi..heheheh....terima kasih pada kak Rose yang sudi berkongsi resepi, mohon share disini untuk rujukan akan datang...
KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan :
1kg ikan selayang/ kembung ~ sy guna 10 ekor
5-10 ulas bawang putih ~ sy xletak
1kg tepung ubi/kanji ~ sy guna 500 gm tpung ubi
2 cawan tepung gandum ~ sy guna 1 cwn
1 sudu kecil baking powder ~ sy ltak secubit
Garam secukup rasa
Perasa
Air
Cara-cara :
Asingkan isi ikan dari tulang.
Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan