Assalamualaikum
dah lama menyepi, hari ni sebagai pembuka semangat meng-update saya nak kongsikan resepi pencuci mulut atau orang putih panggil dessert..hehhehe..puding laici dangdut ni dah banyak kali saya buat tapi asyik lupa nak snap gambar, dah licin baru teringat..puding ni salah satu dessert kegemaran kuarga saya, nak2 makan time sejuk..nyam jer lalu kt tekak ni sampai xsedar dah abis segelas..lagi2 dihidangkan ketika berbuka puasa, wallah sedapppnya....hehehehhe..terima kasih pada chef hanieliza dan kak yatie kongsikan resepi puding yang mudah dan sedap ni..mohon share disini ye.. ^_^
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 tali (28 gm)
2 liter air
1 1/2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair
Cara-Cara
Masak agar-agar bersama air hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan