klik2 disini.. ^_^

Rabu, 14 Mei 2014

Karipap Kentang dan Ayam


Assalamualaikum




bersiaran kembali setelah selesai menghadiri kursus dan cuti yang panjang...2 hari ni mengantuk semacam jer, tidur masak makan dah jadi teman rapat sepanjang cuti ni..macam mna lah nak kurus ni kan...heheheh..petang semalam balik umah abah, de permintaan dari adik nak buat karipap inti ayam..demand betul ni orang..nasib rajin membantu, jadi layankan je la.. ^_^

kali ni saya buat karipap ikut resepi kak ros jintan manis yang saya ambil dari dapur maya kak mas duniaku..terima kasih sudi kongsi resepi yang sedap ni..lain kali ikut adunan ni jela sbb pastry karipap ni sangat sedap, tetap ranggup walaupun dah sejuk..mohon share disini pula ye..^_^




Karipap Ros Sedap
By : Ros Jintanmanis
Sumber : Izahdaut , kak mas duniaku


Untuk Pastry Rapuh
Bahan :

400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam


Untuk Inti Keledek*
Mas dan Izah guna kentang ~ sy pun
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* Mas dan Izah guna 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari * Mas ikut Izah taruk 3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
* Mas ikut Izah tambah isi ayam semangkuk
garam
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar - Mas tambah


Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti karipap.
Mas rajin sangat dan masukkan jerk dalam breadmaker untuk menguli, stepnya tetap Mas ikut..he3 dan doh tu Mas perap semalaman dalam petiais....

Tiada ulasan: