klik2 disini.. ^_^

Jumaat, 15 Mac 2013

Apam Beras Eno


aslamualaikum....salam jumaat..salam penghulu hari......

                                   Bumi yang tiada rimba
                                                    Seumpama hamba
                                                    Dia dicemar manusia
                                                    Yang jahil ketawa

                                                    Bumi yang tiada udara
                                                    Bagai tiada nyawa
                                                    Pasti hilang suatu hari
                                                    Tanpa disedari

                                                    Bumi tanpa lautan
                                                    Akan kehausan
                                                    Pasti lambat laun hilang
                                                    Duniaku yang malang

                                                    Dewasa ini kita saling merayakan
                                                    Kejayaan yang akhirnya membinasakan
                                                    Apalah gunanya kematangan fikiran
                                                    Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
                                                    Ku lihat hijau..............


dengar lagu hijau nyanyian penyanyi hebat zainal abidin sambil makan apam beras eno, xsedar dah berketul-ketul apam msuk mulut...hehehehe..
pasni lagi bertambah-tambah bulat la cm apam...hhihihihi

resipi apam ni sy ambik dr dapur akak yatie yang terkenal dalam membuat kuih talam..akak, mohon share resipi ye untuk buat rujukan......kuih ni sy msk mlm td, dpt 31 biji acuan kuih lompang..sy warnakan dgn warna kegemaran sy, wrna hijau..apam ni sedap dan lembut, xrugi siapa yg ingin mencubanya...







Bahan-bahannya:
  • 1 cawan nasi
  • 11/4 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 1 paket kecil eno
Cara-caranya:
  1. Blend nasi dan air hingga hancur. Tambahkan gula, tepung beras dan yis. Blend sekali lagi hingga sebati.
  2. Perapkan adunan tadi 4-5 jam.
  3. Tambahkan pewarna jika suka, kacau perlahan.
  4. Tambahkan eno dan gaul sebati secara perlahan-lahan.
  5. Masukkan dalam acuan kuih lompang yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus selama lebih kurang 15 minit dengan api kuat.

Tiada ulasan: