klik2 disini.. ^_^

Jumaat, 2 Oktober 2015

Resepi Puding Sumi



Assalamualaikum..


Lama benar saya tak jenguk blog ni apatah lagi nak update resepi2..alhamdulillah, sy selamat bersalin baby Amni pada bulan ramadhan..baby pun dah nak msuk empat bulan dah..fuhhh.... mencabar sungguh bila bertambah permata hati ni.. ^_^  tp hilang rasa penat dan stress bila melihat keletah anak-anak ni ..kalau boleh tiap hari nak blik kerja cepat, nak jumpa anak-anak.. :)




hari ni saya nak kongsikan resepi puding sumi..puding ni saya buat masa hari raya adha..macam biasa, resepi ini saya ambil dari blog kak yatie.. kalau lihat diblog kak yatie puding ni cantik dan ada acuannya..disebabkan saya xde acuan, saya main guna je bekas yang ada..rupa xcantik tapi rasanya memang sedap sangat ..lagi-lagi makan time sejuk..laju je masuk ke tekak ni..pasti peti ais xduduk diam, ada je yang kejap buka kejap tutup..hihihihih..





Bahan-Bahan:-

10 gm serbuk agar-agar (yang tak berwarna)
200 gm gula pasir
1 liter air
2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
4 sudu besar tepung kastard*
1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
1 bungkus jelly sumi atau secukupnya
sedikit esen vanila
pewarna jika suka


Cara- Caranya

1. Buka setiap sumi dan toskan airnya. Susun sumi ke dalam acuan. Simpan ke dalam peti sejuk beku dahulu.

2. Dalam periuk, masukkan air, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan. Bukak api, masak sampai agar-agar dan gula hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.

3. Masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan susu cair ke dalam bancuhan agar-agar tadi.

4. Dah mendidih, tutup api, biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas acuan yang berisi sumi.

5. Kalau nak berwarna, tuangkan sedikit pewarna ke dalam bancuhan dan tuang ke dalam loyang.

6. Biarkan suam sedikit sebelum disimpan dalam peti selama 3 jam atau semalaman sebelum dihidang.


* kena tunggu puding suam dulu baru tuang ke acuan yang berisi sumi, kalau tuang panas2 nanti sumi cair


1 ulasan:

*cik cempaka* berkata...

wahhh...sedap nye kalau sejuk2 d makan kannn... mseti hilang je...sejuk sampai ke tekak....