klik2 disini.. ^_^

Jumaat, 17 Mei 2013

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Assalamualaikum.................

alhamdulullilah, hujan rahmat di pagi jumaat...antara waktu-waktu mustajab berdoa adalah ketika hujan turun...




hari ni saya nak share menu mlm tadi...simple tapi sedap sangat...! saya mmg suka masak yang simple2 memandangkan smpai rumah pun nak dekat mahgrib, jadi kena msk secepat mungkin.. :) untuk menghabiskan stok ikan cencaru dlm pti ais, saya pun mencuba resepi dari kak madihaa..kata kak madihaa, resepi asal dari kak nani ...memang sedap dan akan msuk list menu bulan ramadhan..hehehehe..air asam pulak saya ambil dari kak ros..memang secocok ikan dan air asam tu, cuba la.. hehehehe..time kasih ye pada semua yg share resepi sedap, mintak halal share disini ye.. :)



Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Bahan2 :

3 ekor ikan cencaru / ikan jeket ~ dibelah belakang & dicuci bersih. Gaul garam & kunyit, ketepikan dahulu
( sy guna 5 ekor ikan saiz sederhana )

Bahan sumbat :

20 tangkai cili kering, potong kecil rebus
3 ulas bawang merah rose
3 ulas bawang putih
1 genggam kecil ikan bilis (optional kalau xnak letak belacan) ~ sy xletak sbb bbuh belacan
1 inci belacan
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara menyediakan :

1. Bahan sumbat di blend kering atau ditumbuk

2. Dah hancur cili tu kena blend, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Sumbatkan sambal dlm ikan tu.

3. Panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan tu..( jangan selalu  nak terbalik kan ikan tu 2, 3 kali.. sbb nanti cili tu kuar jenjalan kat luar plak.. masa terbalikkan ikan, cukupbuat sekali je..)

4. Bila masak terus angkat & siap untuk dihidangkan.


Nota Nani : ada yang suka bakar.. so boleh juga di bakar.. kan ada magic pan sekarang ni.. aku nan adoooo!!) tapi aku suka lagi goreng.. spesis2 bergoreng ni kan yg tersedap skali.. sbb kolestrol tinggi.. kan.. :) 




Air Asam

Bahan-bahan :

6-8 biji cili padi ( kalau suke pedas boleh tambahkan kuantitinya)
1/2 inci belacan ( pastikan belacan itu dibakar dahulu)
1/4 biji bawang besar
sedikit garam
sedikit gula ~ sy tambah
1/3 ( suku cawan) air asam jawa

Caranya :

1. Hiris nipis bawang besar dan cili padi, ketepikan, di dalam bekas, masukkan air asam jawa bersama belacan yang siap dibakar tadi, dan hancurkan belacan menggunakan garpu atau sudu, akhir sekali masukkan cili padi, bawang besar, secubit garam, kacau sebati, sedia untuk dihidangkan bersama ikan bakar, selamat mencuba.

-cara membakar belacan, ambil 1/2 inci belacan dan cucukkan pada garpu, buka api dapur gas, dan bakar belacan hingga semua permukaanye agak hitam atau perang, kemudian barulah boleh digunakan untuk membuat air asam.


menu kami malam tadi..sayur tu saya rasa semua teror masak...kn..kn.. :)






1 ulasan:

*cik cempaka* berkata...

menyelerakan...leleh air liuq..