klik2 disini.. ^_^

Selasa, 26 Mac 2013

Chilled Blueberry Youghurt Cheese Cake





 Assalamualaikum.............





pagi-pagi isnin ni msti ramai yang mengalami Monday Bluesss kn..?....termasuk tukng taip entry ni..heheheehe....ksian hari isnin, baik pelajar mahupun yg bekerja, msti mood merundum punya......bukan apa mood weekend tu msih kuat dlm diri..btol tak....hihihih...

smalam, sy sediakan sebiji cheese cake...dari thun lepas lg nak buat tapi asyik tertunda je...pada hal hari-hari dok tengok gmbr cheese cake ni...hehehe....sy xla mengidam (tp terliur jer...hihihihih)  sy buat sbb sy peminat cheese....rasenya sangat-sangat nyaammmmyyyy..! :)  ( pasni ibu adam xyah la sbuk nk ckp psl diet-diet ni ye...heheheh )

untuk buat resepi ni, sy rujuk dari dapur kak azlita dan kak ana..menurut kak azlita resepi ni disumbangkan oleh zack...time kasih ye pada sume sbb share resepi yg sdap...sy mohon share disini untuk rujukan dan panduan sy akn datang...

sdap mkn sejuk-sejuk...rase cam makan aiskrim youghurt....
resepi asal dpt menghasilkan sebiji cheesecake loyang 5 inc jer...sy doublekan resepi dan guna loyang 8 inc..bahan-bahannya pulak sy guna mne yg sng cari di tempt sy...resepi ni mudah jer, xperlu bakar ataupun kukus...cuma msuk dlm peti ais jer...mudah sangat-sangat kn..xperlu risau kek hangus atau pun gas abis.. :)

di bawah sy sertakan resepi asal dan tutorial..jom intai dpur sy... =)

Chilled Blueberry Youghurt Cheese Cake

bahan-bahan ( gmbr dr mr. google..lpe nak snap )  : 

100 gm biskut oreo ~ buang krim tengah         
45 gm butter ~ dicairkan
30 gm gula kastor
125 gm whipping cream ~ pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
1/2 sudu besar + 1/2 sudu teh gelatin di campur dgn 2 sudu besar air panas ~ kacau sampai gelatin xberketul2..
80 gm blueberry filling 
125 gm krim cheese
137 gm atau 1 bekas yoghurt perisa blueberry 

cara-cara :
              
kisar biskut sampai halus
cairkan butter ~ sy guna kaedah double boil
gaulkan biskut oreo dengan butter hingga rata  sprti gmbr diatas..kemudian tuang ke dlm loyang dan tekan2 dasar loyang bg padat..simpan dlm peti ais sebentar..

Pukul whipping cream hingga kental (soft peak) ~ ketepikan

Dalam bekas lain pukul cream cheese, gula kastor dan bluberry filling hingga sebati...Tambahkan yogurt dan gaul hingga sebati..Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata seperti gmbr di atas..

Perlahan-lahan masukkan whipping cream dan kaup balik adunan hingga rata ~ pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk, utk mengelakkan adunan bergentel-gentel bila bergaul dengan gelatin..Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo tadi...Simpan dlm peti ais sekurang2nya 4 jam sblm di hias dgn blueberry topping atau sebagainya..
cheese cake yg siap dihias..sy guna blueberry filling yg berbiji tu jer...


**  resepi ini menggunakan loyang loose pan size 5 inc..sy tidak ada loyang loose pan jadi sy guna aluminum bagi mudahkan keje2 kuarkan cheese cake tu dr bekas.


1 ulasan:

*cik cempaka* berkata...

wahh..nampak sedap 2...