klik2 disini.. ^_^

Rabu, 13 Mac 2013

MeNu DiNnEr LaGi..

menu dinner bersama incik suami petola tumis air campur suhun dan ikan selar masak sweet sour..
siap senduk cntik2 lg tu sbb nk msuk blog...sampi incik suami igt ada candle light dinner..hehehehe

abg, isteri abg tgh berjinak2 nak berblog skrg ni...pasni semua hidangan xbole terus makan, kene ambik gmbr dulu sbb nak msuk blog...abg redha je la...hhihihih..


lauk ni xpedas, adam pn bleh mkn..
resipi ikan sweet sour ni mudah sangat-sangat.. aritu dapat 'HARI-HARI FAVOURITES’ MAGGI perisa sweet sour kt dlm majalah WANITA..ikut je cara-cara kt peket tu.. selain ikan selar, ikan siakap, ikan bawal, ikan kerapu pn sdap masak sweet sour ni..tp kt pti ais ada ikn selar je...jadi masak ikan selar je la...



bermangkuk-mangkuk mkan lauk ni tau..ratah mkn ni jer..

Resipi tumis air campur suhun ni plak resipi arwah emak, jimat, sedap, simple dan berkhasiat untuk seisi keluarga..adam suka btl makan suhun...ibu adam apatah lagi.....hehehehe..jom la cuba resipi ni, sdap tau..

bahan-bahan :         2 biji petola ~ dibuang kulit, hiris sederhana tebal
                              1 peket suhun + fucuk ~ direndam dan kerat pendek
                               Segenggam ikan bilis ~ ditumbuk
                               2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
                               2 biji bawang merah ~ ditumbuk
                               1 sudu teh lada hitam ~ dikisar halus
                               6 cawan air
                               garam dan serbuk perasa ~ secukup rasa
                               sedikit minyak untuk menumis

cara-cara :         
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan ikan bilis, masak sampai warna kekuningan.
  3. Kemudian masukkan air, kacau dan biar mendidih.
  4. Masukkan petola, suhun dan fucuk (di toskan), tambah garam, serbuk perasa dan lada hitam. Didihkan dan rasa, jika ok matikan api dan siap untuk dihidangkan.                       

Tiada ulasan: