siap senduk cntik2 lg tu sbb nk msuk blog...sampi incik suami igt ada candle light dinner..hehehehe
abg, isteri abg tgh berjinak2 nak berblog skrg ni...pasni semua hidangan xbole terus makan, kene ambik gmbr dulu sbb nak msuk blog...abg redha je la...hhihihih..
lauk ni xpedas, adam pn bleh mkn.. |
bahan-bahan : 2 biji petola ~ dibuang kulit, hiris sederhana tebal
1 peket suhun + fucuk ~ direndam dan kerat pendek
Segenggam
ikan bilis ~ ditumbuk
2 ulas bawang
putih ~ ditumbuk
2 biji bawang merah ~ ditumbuk
1 sudu teh lada hitam ~ dikisar halus
6 cawan air
garam dan serbuk perasa ~ secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan ikan bilis, masak sampai warna kekuningan.
- Kemudian masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- Masukkan petola, suhun dan fucuk (di toskan), tambah garam, serbuk perasa dan lada hitam. Didihkan dan rasa, jika ok matikan api dan siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan