klik2 disini.. ^_^
Selasa, 2 April 2013
RESEPI KEK KUKUS ASAM MANIS
Assalamualaikum.....
Pertama kali rasa kek lapis air tangan kak Nor Yatimah, memang sampai sekarang teringat-ingat kesedapannya ( akak bila nak buat lagi..nanti bole la pos seketul dua kat orang disini..hehehe)....disebabkan tekak teringin sangat nak makan, jadi gagahkan jugak la membuatnya.......tapi saya tak buat lapis-lapis, saya buat yang simple dan cepat...sekali kukus jer, dah siap terus ngap..hehehhehe..
Resepi ni di hasil oleh Chef Zubaidah..rasa kek yang berat, lembut, lembap, lemak dan masam manis..yang pasti sangat sedap..tak rugi siapa yang ingin mencubanya...suami saya selera betul makan, lagi-lagi makan ketika hangat-hangat..tak sedar dah berkeping-keping msuk dalam mulut..kejap aje licin...hhihihihi...kawan opis saya, arecu ni pun apa kurangnya dalam sebulan 2 kali buat kek ni...hebat sungguh penangan kek ni...hehehehe
Resepi kek ini saya ambil dari kak Azlita dan kak yatie, mohon share disini ye untuk rujukakn akan datang...
Bahan-bahan :
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus
cara penyediaan :
Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan kukusan dengan api yang besar
Pukul mentega dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata
Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul
Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang
Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil
Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna
Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
haaha..memang sedap..kalau x sedap tak kan selalu nk kn...ahahaaha...
Catat Ulasan