klik2 disini.. ^_^

Jumaat, 21 Mac 2014

Rendang Ayam Minang


Assalamualaikum..




tahniah diucapkan kepada pelajar-pelajar yang STPM/SPM yang berjaya...yang kurang berjaya, jangan berputus asa...perjalanan masih panjang, usaha dan cuba lagi...saya teringat kata-kata ustazah masa saya berada di tingkatan 5...kalau tidak cermelang dalam pelajaran, jangan sedih dan berputus asa..janji kita usaha cermelang dalam kehidupan, jadi manusia yang sebenar-benar manusia..jangan susahkan orang lain...




petang ni saya nak kongsi resepi yang diambil dari buku Resepi Kenduri Kahwin Pak Engku....rasa-rasanya mesti ramai yang mengenali pak engku ni...masakannya mendapat perhatian VIP, orang-orang istana dan artis..hari ini saya nak kongsikan salah satu resepi yang terdapat dalam buku ni...resepi Rendang Ayam Minang, memang sedap sangattttt...dah cop resepi ni untuk masak hari raya nanti...hehehehe...pada kawan-kawan yang nak cuba, xrugi tau..memang sedap...^_^




RENDANG AYAM MINANG
By: Pak Engku

1 ekor ayam kampung - dipotong 8 (sy guna ayam daging)
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
30 biji cili api - dikisar
2 inc halia - dikisar
4 btg serai - 2 kisar 2 lagi dititik
1 inc lengkuas - dikisar
rempah tumis - (2 btg kulit kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 5 biji buah pelaga)
1 sudu teh jintan manis - kisar
1 sudu makan lada hitam - kisar
minyak
sebiji santan kelapa
2 sudu makan kerisik
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit
1 kiub ayam - sy tmbah
1 inci kunyit hidup - dikisar (sy tmbh)


Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula secukup rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuahya pekat barulah sedia untuk hidangan.







1 ulasan:

*cik cempaka* berkata...

alahaii..geram nye tengok ayam...daging ayam...