klik2 disini.. ^_^

Selasa, 7 Januari 2014

Resepi Pavlova


Assalamualaikum




hari ni saya bersiaran 2 kali...mood sudah mali....hihihihiih...petang ni saya nak kongsi resepi yang pernah popular tahun 2013,pavlova...ramai yang telah mencuba resepi ni..pavlova ni saya buat sempena hari kelahiran incik suami tahun lepas...dari sehari ke sehari nak kongsi pasal pavlova ni, asyik tertangguh je..last2 hari ni baru teringat nak apdet...jadi kita sama2 tengok gambar je ye...heheheheh...




rasa pavlova ni seakan mashmallow...kalau makan sejuk2 lagi sedap, rasa macam makan aiskrim.... heheheh..pada yang tak suka manis, boleh kurangkan sukatan gula dan makan dengan buah yang masam untuk seimbangkan rasa manis.. .. untuk resepi pavlova ni, saya intai di dapur maya kak Azlita dan kak Ana .. mohon share disini ye.. :)


PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan ~ saya ikut kak ita
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu ~ saya hiris
Kiwi - didadu ~ saya hiris
blueberry ~ saya xletak
Markisa ~ saya xletak

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.


bila la nak buat lagi ni...tgk gambar nak meleleh ayeq liuq...hehehhe

Tiada ulasan: