klik2 disini.. ^_^

Rabu, 26 Mac 2014

Resepi Kentang Dan Sosej Lada Hitam



Assalamualaikum


teringat kata-kata prof Muhaya Mohamad yang saya tonton malam tadi di edisi khas MH370... " hidup di dunia ini hanya ujian, keputusannya nanti di padang masyar..perbaiki diri, banyakkan amalan..moga-moga Allah terima amalan kita "..sama-sama la kita berdoa agar urusan kita di dunia dan akhirat di permudahkanNya..

hari ni saya nak kongsikan resepi simple dan sedap..asyik resepi simple jer saya ni kan, bukan apa..saya sampai rumah pun dah malam..jadi kena la masak yang simple2, nak bahagi waktu untuk uruskan kerja lain..menu yang simple2 ni pun sedap tau..kalau xdikawal, mau menjeling-jeling periuk nasi tu...hehehehe.. menu ni saya ambil dari dapur maya Kak Ummi, home sweet home..terima kasih pada kak ummi sebab kongsikan resepi ni, minta kongsi disini ye.. ^_^


Resepi Kentang Dan Sosej Lada Hitam

resepi asal : kak ummi-homesweethome.blogspot.com


Bahan:-

4 biji kentang - potong wedges ~ sy guna 7 biji
5 ketul sosej - hiris menyerong 1 inci ~ sy guna 10 ketul
1/2 green capsicum - dadu ~ sy guna 1 biji
1/2 red capsicum - dadu ~ sy xltak
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 ulas bawang putih - cincang
beberapa ulas tomato ceri ~ sy guna tomato biasa
1 sk. lada hitam yang ditumbuk
2 sb. sos tiram ~ sy ltak 4 sb
1 sb. kicap manis ~ sy ltak 2 sb
2 sb. sos cili ~ sy xltak
garam secukup rasa
1 kiub ayam ~ sy tmbah

Cara-Cara:-

Kentang dibasuh dan ditoskan. Gaul dengan sedikit garam dan lada sulah.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng kentang hingga nampak garing. Angkat dan toskan.
Dalam minyak yang sama, goreng pula sosej setengah masak. Angkat dan toskan.
Tinggalkan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan serbuk lada hitam, kiub ayam, sos tiram, sos cili dan kicap. Kacau rata.
Masukkan capsicum dan kacau sekejap.
Masukkan kentang dan sosej yang tadi dan gaul rata dalam kuali. Masukkan garam dan seimbangkan rasa.
Tutup api dan hidangkan.


2 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Simple pun akak tengok sedap tu sis.. boleh Di Cuba tu ;)

Herni Hakimi berkata...

cuba la kak,memang sedap..sy ratah mcm tu jer... :)