klik2 disini.. ^_^

Selasa, 21 Oktober 2014

Resepi Churros a.k.a Kuih Belimbing


Assalamualaikum w.b.t




tergoda tengok gambar churros yang kak ana post kat fb, terus google cari resepi...saya pilih resepi dari blog k. nor Secubit Garam..bahan-bahan yang digunakan simple je, buat pun mudah..cuma siapa yang ada acuan biskut yang berbentuk bintang, memang mudah..saya guna nozzle yang berbentuk bintang dan beg piping..memang leceh skit sebab kena guna berlapis kalau tak time nak picit doh, beg piping boleh koyak..churros ni dimakan bersama coklat yang dicairkan ataupun ditabur gula..anak-anak pasti suka..saya buat 2 adunan terus, memang sedap sangat..resepi pun mudah..selamat mencuba.. ^_^




KUIH BELIMBING
sumber : Hana Memories
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur ~ k.nor guna telur A
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
esen vanilla

Cara:
Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tu, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.
Goreng hingga kekuningan dan angkat.
Taburkan gula. Sedia utk dmakan!



*kaedah resipi asal yg K.Nor belajar, telur tak perlu dipukul terlebih dahulu, terus jer masukkan sebiji demi sebiji ke dalam adunan (kalau buat lebih dr 1 adunan). pastikan adunan dah cukup sebati baru dimasukkan telur yg seterusnya.
** boleh juga menggunakan mixer utk memudahkan kerja mengadun adunan tepung dgn telur tadi.
*** yg paling penting, adunan tepung PERLU DISEJUKKAN terlebih dahulu sebelum dimasukkan telur. ini utk memastikan telur td tak masak masa kita kacau ke dalam adunan tepung sbb adunan tepung amik masa yg lama sket utk sejuk.

Tiada ulasan: