klik2 disini.. ^_^

Rabu, 12 Februari 2014

Resepi Kek Lapis Cheese Persona




Assalamualaikum


Hari ni saya nak kongsi 1 resepi kek simple dan tak perlu bakar, masuk dalam peti ais jer..senangkan..! ^_^ saya memang suka resepi simple2 ni..yang penting kek ni sedap sangat..lagi-lagi makan time sejuk2, laju jer saya dengan adam makan..hihihiih..makin sihat la lemak dalam badan ni...hehhehehhe..


rasanya resepi ni dah ramai yang cuba, kalau xsilap kek ni dikongsikan oleh Ryo pada tahun 2011 lagi..saya pun dah peram dekat setahun lebih dah resepinya..baru awal bulan ni dapat buat...banyak sangat resepi yang disalin untuk dicuba, tu yang sampi lupa tu..heheheheh..tak apala, janji saya dah dapat rasa keenakan kek ni..dan akan buat lagi dalam masa terdekat ni..macam biasa, resepi ni saya selongkar dari dapur maya Kak Azlita..mohon share disini ye..^_^  



KEK LAPIS CHEESE PERSONA
by : Ryoazhar

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7)
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.


hhhhhmmmmmm sedappppp...mai la cuba resepi ni ! hehhehe..

                                 

                                                           


Tiada ulasan: