klik2 disini.. ^_^

Sabtu, 13 Julai 2013

Rendang Ayam Lada Kering


Assalamualaikum....





alhamdullilah, petang ni hujan membasahi di tempat saya....saya pasti ramai yang tengah bersingsing lengan baju didapur...apa menu iftar hari ni..? saya masih ditempat kerja, balik ni berkung fu la saya di dapur untuk menyediakan juadah berbuka nanti..hehehe...bahan2 sudah disediakan malam tadi..jadi mudah la saya nak masak..menunya insyaallah akan saya kongsikan nanti...

dah masuk Ramadhan ke 4 baru nak apdetkan...ish3 rajinnya la tuan blog ni...hihihi..hari ni saya nak marathon sikit sbb byk resepi tertunggak..resepi rendang saya ambil dari kak ros dan mi ni pulak saya pernah buat disini, memang sedap dan dah banyak kali saya masak ikut resepi dari Lilydvalley ..terima kasih pada tuan resepi sebab kongsi resepi yang sedap..mohon share disini untuk rujukan akan datang.. :) ok la,  bulan puasa ni xleh cite banyak, karang xlarat pulat nak berkung fu di rumah..hihihih...jom layan resepi ni...



Rendang Ayam Lada Kering
Rujukan : kak ros

Bahan-bahannya

1/2 ekor ayam ( potong jgn terlalu kecil)
2 batang serai ( satu diblender dan satu lagi potong dua )
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
8 tangkai lada kering ( nak pedas leh tambah cili padi)
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis dan 1 sudu kecil jintan putih
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 batang kulit kayu manis dan 2 kuntum bunga lawang
satu helai daun kunyit ( diracik halus)

Caranya

1. Mula-mula blender cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai, jintan manis dan jintan putih.

2.Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, setelah naik bau baru masukkan kerisik dan bahan kisar tadi, setelah garing masukkan serai yang dibelah dua.

3.Kemudian masukkan ayam dan santan, sesuaikan rasa ( masuk garam), biar mendidih dan kacau sekali sekala, bila kuah pecah minyak dan pekat baru masukkan daun kunyit yang telah dihiris. Siap untuk dihidang, sedap dimakan bersama nasi putih atau pun ketupat. Selamat Mencuba.



                                        

Mi Nipis Sizzling
Rujukan : Lilydvalley


Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ sy guna mi nipis
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.

Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.

Masukkan 2 cawan air.

Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.

masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.

Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.

Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...

Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


* bagi yang xada sizzling pan mcm saya...boleh ikut cara saya masak.... mmg remeh tapi boleh mkn berulang2.... heheheheh...


masak bahan sampai cara no. 7, kira masak kuah la..
yee mee tu saya rebus dulu, pastu toskan... ~ mi nipis pun saya rebus dulu
sayur sawi saya celur..
telur saya rebus separuh masak...
cara hidang: letak yee mee, kuah, sayur dan telur...

Tiada ulasan: